Időkép

Látogatás Pacsán, Kaposváron és Dalmandon Top20 Kísérletek

Vissza

A kánikula éreztetni kezdi hatását. A legtöbb kísérleti helyen már tapasztalható a felszáradás valamely foka. Addig, amíg az Alföldön erős a kukoricamoly fertőzés, a dunántúli kísérletek közül az eddig látogatottakban kevesebb fertőzött növény látható.

Pacsa:
Meglepő volt, hogy viszonylag korai (április 28.) vetési időpont ellenére az állomány még teljes virágzásban van, sőt, a középérésűek későbbi tagjai még éppen csak a bibe megjelenésének kezdeténél tartottak. A hőség jelei még csak itt-ott mutatkoztak, az állomány viszonylag friss volt. Az enyhe-közepes molyfertőzésen kívül csak néhány kisebb acatfolt újraéledése említhető. A szemlézést jelentősen hátráltatja, hogy a parcellák nincsenek jelölve. Az állandó számolgatás, visszakaresesés, sok erő- és időveszteséget okoz. A fényképezést annyiban nehezíti, hogy a címkéket így nem lehet hozzáfényképezni, ezzel segítve a kép beazonosíását.

Kaposvár:
Erős felszáradási tünetek mutatkoznak. A fattyasodó hibrideken a fattyak leszáradtak. A  két nappal  korábban vetett kísérlet egy-két héttel is előbbre tart a pacsaihoz képest. Enyhe molyfertőzés, néhány kukoricaboár megjelenése említhető. A kaposvárra hőségperiódusokban jellemző kiegyenlítetlenség még nem mutatkozik. A szemlézés a hagyományos elrendezésű kísérletben kényelmes. Rontja a kíxérlet értékét, hogy az eredetleg elvetett szegélyt kitárcsázták.

Dalmand:
Dalmandon is elkezdődött a felszáradás. A hibridek a kaposvárihoz közel azonos érettséget mutatnak. Enyhe a molyfertőzés, egy-egy tövön  nagyobb levéltetű kolóniák láthatók. A parcellák és ismétlsek között, aárcsak a többi kísérletnél, itt sem mutatkozik a fajtákra nem jellemző szóródás. A szemlézést jelentősen megkönnyíti az informatív parcellajelölés.

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária