Időkép

Úti készülődés Borsos Csabánál

Vissza

Közeledik augusztus 24.-e, az indulás ideje. Mint ismeretes, A Magyar Kukorica Klub Egyesület szervezésében egy 15 fős "önkéntes" csapat indul az Amerikai Egyesült Államokba. Az utazás célja,

hogy tapasztalatokat gyűjtsenek a kukoricatermesztés nálunk is megvalósítható, gazdaságos fejlesztésének lehetőségeiről. 

A tervekről és az útról azt érdemes tudni, hogy a Klub évek óta keresi a fejlesztés lehetőségeit, részben a technológia megújítása, részben a genetikai alapok feltárása, részben a tudásátadás területén. A hónap végére tervezett látogatás állomásain a cél szempontjából legmegfelelőbb információkra számíthatunk. 
Az első állomás az utunkat szakmailag segítő és a szakmai programokat szervező USGC (Amerikai Gabona Tanács, a legfontosabb piaci szereplők és farmerszervezetek által alapított magántestület) székháza, ahol az út résztvevői által "összedobott" kérdéskörökkel foglalkozunk, a témában jártas szakemberek vezetésével. Terítékre kerülnek az élenjáró fenntartható termelési megldások, az IT és a genetikatudomány alkalmazásai, de bemutatják az amerikai gazdák kereskedelmi és marketing- környezetét, aktivitását is.
Meglátogatjuk a 2013-ban új, öntözéses termesztéssel 28,5 t/ha-os világrekordot felállító David Hula farmját. A látogatáson tapasztalatot szerzünk arról, hogy egy családi farm miként készül fel hosszú éveken át technológiafejlesztéssel, tapasztalással és tudásbeli felkészüléssel arra, hogy az élvonalból is kiemelkedjen.
A boone-i Farm Progress Show - reményeink szerint - tovább gazdagítja tárgyi ismereteinket, s további hasznos találkozásokat is készítettünk elő. Legfontosabb boone-i találkozónk Pam Johnson asszonnyal, a NCGA (Kukoricatermesztők Nemzeti Szövetsége) elnökével lesz, 

Borsos Csabánál (Adorján, Vajdasági Autonóm Tartomány, Magyarkanizsai járás), aki már kétszer nyerte el a Kukorica Termésverseny Kárpát-medencei Nagydíj II. helyezését egy igazi vegyesgazdaságot láttunk. A magas színvonalú növénytermesztést modern szárító és tároló telep szolgálja ki, de csöveskukorica tárolására és kezelésére alkalmas górékat is láttunk. (A Vajdaságban még jelentős mennyiségű kukoricát takarítanak be csőtörőkkel, s a csutkát fűtésre használják. Tulajdoképpen érthető, hiszen fában és egyéb energiahordozókban igen szegény a táj, sokan  nem is engedhetik meg maguknak, hogy drágább fűtőanyagot vásároljanak. Csaba egyébként minden szalmát és kukoricaszárat felbáláz, s ami nem kell az állattenyésztéshez, azt eladja.) Kukoricából  a szokásos termésátlaga már meghaladja a 10 tonnát, de idén a búza is 8 t/ha felett zárt. újvidéki, kiváló minőséget adó fajtákat termeszt, így az árbevételre sem panaszkodik. Juhtartással, sertéshízlalással, termény és háztáji állatok felvásárlásával és értékesítsével is foglalkozik, ezért rendkívül mozgalmas élet folyik gazdasági udvarában. Mellékfoglalkozásai közül talán legbüszkébb arra, hogy ő a falu polgármestere. Büszkeségét z is fokozza, hogy a faluban mindenki a saját maga által előállított vagy megszolgált jövedelemből él, nincs lopás - semmit sem kell elzárni. Jó a futballcsapat, a frissen mostt mezek szintén ott száradtak a gazdasági udvarban, jelezve, hogy ha a lába már nem is , de a keze még benne van a sikerekben. A  Kukorica Termésversenyben való részvételét illeti, ő is úgy érzi, közvetlen hasznát látja a versenytapasztalatoknak. A három benevezett parcella ígéretesnek látszik - idén bőséges a csapadékellátás. Láttuk, agrotechnikailag és tápanyag ellátás szempontjából is helyükön vannak a parcellák. Célja, hogy egyszer túlszárnyalja az enyingi Mikó Ferenc által 2010-ben beállított 18,3 tonnás csúcsot.

A gazdaságszemle után magyar, afrikai és ausztrál származású trófeák alatt, de jóféle hazai harapnivaló mellett beszéltük meg az utazás részleteit.

Kiderült, mindenki várakozással tekint a Világ talán két legerősebb mezőgazdasági civil szervezetének vezertőivel és a világ legnagyobb kukorica termésátlagát elérő 
termelővel való találkozás elé, de nem kevésbé izgatja az utazók fantáziáját az Amerika legnagyobb mezőgazdasági kiállítása sem.

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária