Időkép

Ünnepélyes díjátadó Gödöllőn

Vissza

Családtagok, segítők és szponzorok körében ünnepeltek a VI. Kukorica Termésverseny résztvevői.
A helyszínválasztás ismét Gödöllőre, a Grassakovich kastély Lovarda termére esett.

A rendezvény moderátora, Dr. Bódis László üdvözölte a megjelenteket – versenyzőket, kísérőiket, s külön a határon túlról érkezetteket.
Bevezetőjében Szieberth Dénes a Klub elnöke megemlékezett az elmúlt évben elhunyt Dr. Széll Endréről, a Gabonakutató volt munkatársáról, a Klub alapító, tiszteletbeli tagjáról. Személyes élményei között megemlítette, hogy közösen szerkesztették és több szerzőtárssal együtt írták a rendszerváltás utáni időszakban a „Amit a Kukoricatermesztésről tudni kell” c. könyvet.
A néma felállással kifejezett tisztelgés után dr. Szieberth Dénes rövid áttekintést adott a Magyar Kukorica Klub 10 éves tevékenységéről és a jövő feladatairól, majd az ünneplők figyelmébe ajánlotta a Kukorica Barométer legújabb számát.
Ezután két, a precíziós gazdálkodással foglalkozó előadás következett. Dr. Jolánkai Márton a kukorica és a búza reakcióit mutatta be összehangolt agrotechnikai lépésekre, míg Gyuricza Csaba a talajművelés lehetőségeinek széles skáláján elemezte a talajszerkezet és a talaj víztartalmának, mint a termőképesség meghatározóinak alakulását.
A kávészünet után Simon László, a Versenybizottság elnöke beszámolt a VI. Kukorica Termésverseny fontosabb tapasztalatairól. Előadásában megemlítette, hogy a 2014. év kedvező volt a kukoricatermesztés szempontjából, mégsem született újabb rekord. Szerinte ez arra vezethető vissza, hogy az igazán nagy termések kialakulásához mind a környezeti, mind a technológiai tényezők kedvező együttállása szükséges. A korlátozó tényezők elemzésére azért kel sort keríteni, hogy a jövőben ezek hatását a jövőben mind teljesebb mértékben ki lehessen küszöbölni.
Ezután a díjátadás következett. A díjak átvételéhez Juhász Zoltán szólította a versenyzőket, akik a fényképezőgépek sűrű villanásai közepette vehették át a már hagyományosnak mondható gyönyörű herendi készítésű dísztárgyakat. 
A díjátadó bizottságot Dr. Menyhért Zoltán vezette. Ajánlásában fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a termésverseny során szerzett tapasztalatokat azok részére is át kell adni, akik nincsenek jelen a díjátadáson, hiszen a cél éppen az, hogy a nagy terméshez vezető módszerek minél gyorsabban elterjedjenek.
A Termésverseny egyik fontos mozzanata a különdíjak átadása. A szponzoroknak és támogatóknak ilyenkor módjukban áll indokolni, hogy miért tartják fontosnak egy-egy kiváló teljesítmény elérését.
A rendezvény kiemelkedő eseményének számít az „Év Kukoricája” vándordíj átadása. Ezt az elismerést minden évben az a fajtatulajdonos nyeri el, akinek a hibridje a kiírás szabályai szerint a legnagyobb pontszámot éri el. A feltételek előírják, hogy a hibridnek szerepelnie kell a Top20 kísérletekben és a Termésversenyben is. Érdemeket az elért termésátlagokkal, a sorrendiségekkel, s a versenyben a szereplés gyakoriságával lehet szerezni.
Végül a Magyar Kukorica Klub elnöke két fontos bejelentést tett. Az első bejelentés szerint 2015-től elindítják a Termésverseny keretei között a minőségi kategóriát, amely először a legfontosabb, felhasználhatóságot hátrányosan befolyásoló gombatoxin szennyezettség alapján tesz különbséget a versenyzők között. A második bejelentés új korszak kezdetét jelenti a Kukorica Termésverseny történetében. A 21 tonnás hektáronkénti terméscél és az első elérőjének kiírt díj eléréséhez a különböző szakterületek összefogására, s a célravezető termesztéstechnológia tudatos megtervezésére van szükség. Dr. Szieberth Dénes szerint a „21. század, 21 tonna kukorica egy hektárról” néven bejelentett díj elérése nem illúzió, hiszen a fajtakísérletek és a termésversenyzés során eddig szerzett tapasztalatok és az elért eredmények a célkitűzés realitását bizonyítják.
A rendezvény kulturális műsorral, majd fogadással folytatódott.

Képek a Galériában, további cikkek a letölthető mellékletekben találhatók.

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária