Időkép

Vetési Konferencia és Bemutató Dalmandon - Vetőnap_2015. április 17.

Vissza

Kellemetlen, szeles idő volt kint a K 7-9-es táblán, de sikerrel zártuk a napot.

Mindenek előtt a 130 jelenlétet aláírónak köszönjük, hogy eljöttek! Ő értük vállaltuk a szervezéssel és más előkészítési tevékenységekkel járó fáradalmat. Rájuk számított a Kverneland Group Hungária Kft, az Axiál Kft, a Valkon 2007 Kft és a KITE Zrt. is amikor úgy döntöttek, hogy felvállalják az utaztatást, a másutt már vállalt vetési munka halasztását, vagy éppen a munkából való kiállást, a szállítás költségeit, és még sok mindent, ami egy robusztus gépegység felvonulását és bemutató jellegű, kiemelkedő minőséget biztosító megjelenésével jár.
A Fertilia Kft, a Yara Hungária Kft., a Bio Nat Kft., az AGRO.bio Hungary Kft., a Kwizda Agro Hungary Kft. és a Gramen Kft. a helyszínen felhasználható termékekkel és használatukkal kapcsolatos ismeretek átadásával járult hozzá a sikerhez. A PC Agrár Kft. Talking Fields (Beszélő Szántóföldek) térképei már a „csillagokból” szóltak hozzánk, rámutatva, hogy a helyismeret a jövőben nem a megérzések, találgatások, nagyléptékű, a gyakorlatban csak nehezen kezelhető ismeretek, hanem pontszerű, folyamatvezérlésbe átvihető, informatikai eszközök nélkül kezelhetetlen és értelmezhetetlen rideg adatok halmazaként jelenik meg.
(A szakmai előadások anyaga a mellékletekben található!)
Kint a szántóföldön – a kellemetlen szél ellenére – az érdeklődők „gyakorlatilag” is részt vehettek a gépek munkájának értékelésében. A hangosítás lehetővé tette, hogy a gépeket bemutató szakemberek elmondják a vetőgépek legfontosabb tulajdonságait, a rájuk jellemző technikai megoldásokat, s végül, hogy mi várható az általuk nyújtott vetésteljesítménytől, minőségtől. A rendelkezésre álló űrlapok, mérőszalagok és kaparó eszközök segítségével a résztvevők személyesen is meggyőződhettek a vetésmélységről, a mag-eloszlás egyenletességéről, s a várható tőszámról.
A KITE Zrt. által felvonultatott 12 soros John Deere vetőgép egyszerre 5 munkaművelet (magágy készítés, vetés, starter műtrágya permetezés, talajfertőtlenítő szer kijuttatás és gyomirtó sorpermetezés) végzésével tette láthatóvá az szakmai előadás során hangsúlyozott homogén állomány kialakításában részt vevő tényezőket. A GPS vezérlés praktikus, egyben látványos megnyilvánulása volt, hogy a gépegység nem maga mellé fordult, ahogy a nyomjelző használatánál ez megkerülhetetlen, hanem kihagyva egy gépaljnyi sávot, kényelmes és időtakarékos fordulót vett, majd észrevehetetlen különbségű sorcsatlakozással pótolta be a kihagyott sávot.
A Kverneland Optima 8 soros vetőgépe az előzőhöz hasonló „csillagháborús” technika (GPS, ISOBUS) alkalmazására volt képes, s egy olyan gazdaságból érkezett bemutatni tudományát (Farkas Farm Kft., Zimány) ahol már évek óta a legmodernebb technika által kínált pontossággal spórolnak, s érnek el eredményeket.
A Monosem 6 soros vetőgép a kisebb erőgépigény következtében a kisebb, és közepes gazdaságoknak kínált minőségi megoldást. (Nem számítottunk azzal, hogy ők a nyomjelző (hagyományos?) alkalmazásával is a takarékosabb megoldások híveinek ajánlanak gépvásárlási lehetőséget, s ezért a nyomkövetést a traktorvezető ügyességére kellett bíznunk!)
A Great Plains vetőgép egy, az USA-ban is még csak most terjedő megoldást mutatott be, az ikersoros vetést. A módszer lényege, hogy a szemeket nem egy sorba rakja a vetőgép, hanem az eredeti 76,2 sortávolságot egy szélesebb (51,2) és egy keskenyebb (25) cm-es sorközre osztja, s a magokat egy egyenlő szárú háromszög minta mentén osztja el. Szerintük így egyenletesebb a tenyészterület elosztása a növények között és több fény jut az állományba. Ugyanakkor úgy sikerült megoldani a sortávolság csökkentését, hogy a megszokott adapterekkel, további veszteség nélkül végezhető a betakarítás.
A nagy szélből és porból az előadóteremből közben ebélővé vedlett terembe visszatérő társaság étvágygerjesztőnek mág szakértői összefoglalókat hallgatott meg. Börcsok András (Precision Plantig) vérbeli gazdaként szólt arról, hogy hogyan lehet régi vetőgép alapokra ráépíteni a legmodenrebb technikát. Dr. Térmeg János (Yara Hungária Kft.) az alaptrágya-startertrágya dilemmát boncolgatta, míg Könczöl Péter (nemesítő, Monsanto) számítésokat mutatott arról, hogy mennyi jövedelmet hagyunk aszántóföldön csak azzal, hogy nem megfeleelően választunk hibridet, s különösen azzal, hogy ragaszkodunk a "jól bevált régi" genetikai anyagokhoz.

Az esemény képes beszámolója ide kattintva jelenik meg.

 

 

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária