Időkép

Fórum

Új fogalmak, elképzelések, elnevezések, nevek, módszerek, eszközök és lehetőségek özöne ért el bennünket. Mindez a "Fenntarthatóság", a "9 milliárd ember táplálása, "A művelt föld termőképességének megőrzése", a "Globális felmelegedés ütemének mérséklése", a "Környezet védelme", az "Egészséges élelmiszer termelés" és nem utolsó sorban a "Jövedelmezőség" jegyében. Úgy tűnik, egy szövevényes hálót dob ránk a tudományos és technológiai fejlődés,amelyből nincs menekvés. Ha jól átgondoljuk, eddig is hálókban éltünk (a társadalom, a politika, és az ideológiák hálójában), de mindig volt egy olyan érzésünk, hogy amiben élünk az a magunké. vagy, ha nem, van legalább halvány remény a menekvésre. Saját (egyéni, családi, kisebb nagyobb közösségi) fennmaradásunk biztosítására, igényeink kielégítésére eddig is a feltételek, játékszabályok megismerése, a kölcsönös egymásra hatás és az alkalmazkodás jelentették az eredményre vezető stratégiát. A közösségekre eddig is azért volt szükség, hogy sorsunknak azt a részét, amit egyénileg nem tudunk megoldani, szuverenitásunk részleges feladásával rábízzuk.


Úgy tűnik, a Smart Farming, az "Okos Gazdálkodás" szétfeszíti az eddigi kereteket. A közösség, amely eddig az egyének számára is nagyjából ismert határokkal rendelkezett, s ismerhettük más közösségekhez való viszonyulását, most feloldódik az emberiség közös tudásának és kapcsolatrendszerének ködében.


Ha gyakorlatiasan gondolkodunk, mindez kézzelfoghatóvá is válik. Ha a háttérre gondolunk, tudjuk, hogy internet, GPS, RTK. ISOBUS, drón, szenzor, szatellit, kezünkben tablet, smart phone, abban Appok, és a világgal tartható kapcsolat, információ, körülöttünk gépek, automatikák, robotok, amelyek megvalósítják - kukoricává. búzává, napraforgóvá változtatják - a vibráló, mindent betöltő elektromágneses teret.

Azt hiszem, érdemes erről is beszélni, nem megfeledkezve arról sem, hogy mindenhez hozzáadhatjuk a magunk tudását létrehozott alkotásait, hogy mindenki épülhessen belőle, s mint új eredménynek magunk is részesei lehessünk.

Comments

To write a comment please log in!

Varga János ( Jano )
2015. December 31. 15:32 | Answer to this
Sziasztok!
Boldog új évet kívánok!
Varga János az elektrotanya.com
"Elektromosság a mezőgazdaságban",topiktól
nyugdíjas elektronikai műszerész
vargajanos53@gmail.com
Attachment: Jano_1.jpg
Szieberth Dénes dr.
2016. December 04. 05:25 | Answer to this
2016-ban ismét Amerikában jártunk tanulmányúton. A mellékelt cikkrészlet a Climate Field View ott bemutatott mezőgazdasági programja alapján készült.
Attachment: Amerika cikk_Adatgyűjtés.docx
Malanka Jozsef
2016. December 17. 14:32 | Answer to this
Hölgyeim és Uraim,
vagyunk cég Ukrajnában, mi kukoricat termesztunk. Szeretnek vasarolni Magyarorszagon ijen fajta kukoricat termeszteshez a termelőtől: Monsanto DK 315, DKC 4014, DKC 4590, DKC 3511. Javasoljanak előállító vállalkozásokat a termékekrol. Hálásak vagyunk a segítségért. Az információt hagyhatyak itt vagy elküldhetik erre az e-mail cimre: malankajosyp@gmail.com
warcraft4
2017. July 15. 01:22 | Answer to this
Köszönöm
http://egeszseg-vilag.hu
Szieberth Dénes dr.
2018. February 01. 19:48 | Answer to this
https://www.smart-farming.hu/2018/02/01/next-machine-management/
  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária