Időkép

Idõjárás, 2009. április - július

Vissza

Az ország egyes, a kukoricatermesztés szempontjából jelentõs területein idén az 5. aszályos évet tapasztaljuk. A 2008.-ban elindított agrometeorológiai programunk lassan kilép a "teszt" fázisból, s alkalmassá válik egyes, a mezõgazdaság szempontjából fontos jelenségek figyelemmel kísérésére, elemzésére. Cikkünkkel ezt a sorozatot indítjuk útjára.

A Magyar Kukorica Klub, a Netközpont Kft (a www.idokep.hu üzemeltetõje) és a PC Agrár Kft megállapodást kötött az Agrometeorológiai és Agroökológiai Program fejlesztésére, melynek keretében egy WS-A01 típusú, átfolyásos csapadékmérõvel, hõmérõvel, páratartalom mérõvel, szélmérõvel és napsugárzás mérõvel felszerelt automata mérõállomást telepítettek. (Részletesebb leírás: www.pc-agrar.hu, www.idokep.hu, www.magyarkukoricaklub.hu). Azóta több ilyen állomást helyeztek ki, melyek feladata, hogy a mezõgazdasági területekhez közel végezzenek méréseket. A percenként mért adatok egy központi szerverre érkeznek, ahol tárolódnak, s megfelelõ ellenõrzés, feldolgozás után részben szabadon, részben jogosultság megszerzése után hozzáférhetõvé válnak a világhálón (www.idokep.hu,  ill. www.pro.idokep.hu).

Jóllehet, a Magyar Kukorica Klub az így nyert információkat elsõsorban tagsága számára kívánja rendelkezésre bocsátani, s tevékenységeinek (pl.: Top20 kísérletek) értékét növelni, meggyõzõdésünk, hogy hasznosan fogják kiegészíteni a hazai felhasználók idõjárási információforrását. A program elindításához jelentõsen hozzájárult a ProZea Alap támogatóinak áldozatvállalása, melyet ezúton is megköszönünk.

Miután a rendszer fejlesztése a kipróbálási idõszak vége felé halad, idõszerûvé vált az eredmények rendszeres közlésének megkezdése.

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária