Időkép

Nedvesség kívül, belül

Vissza

Az elmúlt néhány napos derült, száraz idõjárása hozzájárult ahhoz, hogy a talajok teherbíró képessége növekedjen. Így elindulhattak a kombájnok. A nagyon sürgõs napraforgó betakarítás befejezése elõtt

nem lehet számolni azzal, hogy nagyobb lendületet vegyen a kukorica aratása.

Továbbra is gondot jelenthet a nagy szemnedvesség tartalom. A szeptember végi, októberi idõszakban már csak kisebb ütemû lehet a víztartalom csökkenés, sõt, hûvös, ködös idõjárásban teljesen le is állhat. A szárítási költségek tetemesek is lehetnek.

A szemléken tapasztalhattuk, hogy egyes kísérleti helyeken jelentõs a fuzárium fertõzés. Mindkét fõ faj (graminearum, moniliforme) elõfordul, és az sem kizárt, hogy ugyanazon a csövön jelennek meg. Ezt kivetíthetjük a termesztõ táblákra is. Tapasztalható gyökérdõlés és szártörés is. Az elõzõ a bõséges vízellátás és/vagy egyes gyomirtó szerek kölcsönhatásának tudható be, míg a szártörés a kukoricamoly erõs  felszaporodásának  következménye.

A betakarításnak ajánlatos lesz tehát még nagyobb szemnedvesség tartalom mellett is nekifogni, nehogy nagyobb legyen a kár, mint a szárítási költség!

Mint már jeleztük, a termésverseny parcelláinak a betakarítása is késhet, torlódhat. Erre igyekszünk kellõ számú ellenõrrel felkészülni.

Sokat segíthet, ha a versenyzõk elõre jelzik a betakarítás várható idõpontját és a termésszintet.

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária