Időkép

Az utolsó hivatalos eredmény

Vissza

Most már kimondhatjuk, hogy lezárult a 2010. évi Kukorica Termésverseny. Hivatalos értékelés alá esõ betakarítási eredményt már nem tud fogadni a Versenybizottság.Természetesen, minden, további betakarítási eredményrõl szóló hírt szívesen fogadunk, s ha meghívást kapunk betakarítási eredmény tanúsítására, minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy eleget tegyünk a meghívásnak! Az utolsó, még értékelt betakaításról Varga Péter

küldött be tudósítást:

 

 

"Amikor még vasárnap este, szakadó hóban utaztam Veszprém felé, nem gondoltam volna, hogy másnap (nov. 29-én) sor kerülhet kukorica betakarításra.

Hát tévedtem. A Zala megyei Semjénházán kevesebb hó hullott, így hát hétfõn reggel elindultunk, bízva abban, hogy sikerül betakarítani Tersztenyák Károly versenyparcelláját.

A területet megközelítése ezúttal nem okozott gondot, hiszen a falu határában helyezkedett el, közvetlenül a mûút mellett.

Tekintettel arra, hogy a léghõmérséklet 3 C fok volt és közeledtek a gomolyfelhõk, a gondos területmérés és kalkuláció után a gyorsabb, "minden 3. gépalj" módszert alkalmaztuk.

A kombájnnak nem volt könnyû dolga a csúszós, agyagos talajon. A lejtõn csak lefelé haladva tudta levágni a kukoricát. Sõt, a vizes szárakat idõnként nem elvágta, hanem gyökerestõl tépte ki, nem kis fennakadást és bosszúságot okozva ezzel.

Kora délután az esõ is eleredt, de a nehézségek ellenére végeztünk. Az ezt követõ gyors számítás arról árulkodott, hogy valahol 14 és 15 tonna között lesz a hektáronkénti terméseredmény.

Végül a 14,6 t/ha-ban állapították meg a pontos eredményt, 14,5 %-os szemnedvességre átszámítva. Ez a terméseredmény országos viszonylatban is igen szépnek tekinthetõ!

Sajnálhattuk volna, ha nem fér bele a nov. 30-i határidõbe!"

 

Varga Péter

 

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária