Időkép

Top20 Kísérleti Fajtasorrend, 2011

Vissza

A szokásos kezdeti nehézségek után a Mezõfalvi Mezõgazdasági Zrt Vetõmag Üzemben (Internetes térképen: Mezõfalva, Nagypál Sismánd) megkezdõdhetett a kísérleti vetõmagok kímérése. A gyakorlott laboratóriumi személyzet, garanciát nyújt arra, hogy idõben és a kísérleti elõírásoknak megfelelõen jusson el a mag a kísérleti telepekre.

Azt a kívánságot, hogy korábbra hozzuk a vetõmagvak beérkeztetését a szétosztó helyre, nem tudjuk teljesíteni. A déli féltekén történõ téli felszaporítás ugyanis éppen hogy csak lehetõvé teszi a szerepeltetést.  Azért nem ragaszkodunk a határidõ rövidítéséhez az újdonságok kipróbálásáról és bemutatásáról ne kelljen lemondanuk.

A kimérés (mûszeres magszámlálás és csomagolás) elõtt minden vetõmagot ellenõriznek, hogy megfelelõ volt-e az elõkészítés. Az esetlegesen elmaradt rovarölõszeres kezelést pótolják, s a csírázóképességet is ellenõrzik. A magcsávázás az egyenlõ esélyek megadását célozza, a tényleges csírázóképességi adat pedig akkor jut szerephez, ha valamely hibrid szántóföldi kelésével probláma lépne fel.

Néhny kísérleti helyre  a teljes magmennyiség még egy csomagban kerül kiszállításra, de a kivitelezõ kérésére akár csoroszlyánként is elvégzik a magvak elõkészítését.

A mellékletben részletesebb leírás, a kísérleti helyek és a Top20 fajtakísérletekben szereplõ hibridek névsora található.

 

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária