Időkép

Drótféreg

Vissza

Észrevettem, hogy az egyik kukoricanövénynek hervad a "szíve". Mi lehet? Volt alapos gyanúm,

mert amikor vetés elõtt megpiszkáltam a talat, kiderítendõ, hogy kíván-e valamiféle kóülönleges intézkedést, szinte minden mozdulatra fordítottam ki drótférget. Jóllehet minden intézkedést megtettem, nem remélhettem, hogy "csak úgy" megúszom a dolgot.

Azért mégis meglepett, hogy eddig nem találkoztam a kértétellel. Mire várhattak eddig ezek a sötétsárga, apró rézdrót darabkákra emlákeztetõ pattanó bogár lárvák? Nem tudom, de a rejtély tovább fokozódott!

Ahogy ifordítottam a beteg növényt a födbõl, elképesztõ látvány fogadott! Hemzsegtek a drótférgek a megnyomorított növény körül. Húsz körülire becsültem számukat, de megszámolni lehetetlen volt, mert alig hogy kifordítottam õket, azonnal bújtak vissza a fölbe. Végül lapátra kaptam az egész kolóniát kukoricástól, beledobtam egy vödörbe és kimostam õket. Végül 13 kisebb-nagyobb példányt számoltam meg, s konstatáltam, hogy a növényke alját a tenyészõcsúcs tájékán teljesen szétrágták. A szomszéd növények közül csak az egyiken látszott, hogy már sérült. Egy drótférget itt is találtam, Tulajdonképpen nem az lep meg, hogy elõfordul.t máshol is egy példány, hanem inkább az, hogy miért gyülekeztek össze egy növény körül. Az elõfordulhatott, hogy a területnek pont ezen a pontján hibát vétettem a védekezéssel, de honnan tudták ezt a lárvák? Kiszagoltak valamit? Riasztja õket a növényvédõ szer?

Lehet, hogy ezek a kérdések még egy ideig nyitva maradnak.

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária