Időkép

Top20 Kísérletek állapota, 2012. július

Vissza

A nagy hõség és szárazság miatt okkal aggódunk, hogy további veszteségek adódnak a Top20 kísérletekben. A kísérletek állapotának gyors felmérését az is indokolta, hogy

képet alkothassunk a kukoricatermesztés kilátásairól általában is.

A kísérletekrõl általában elmondahatjuk, hogy mindenütt tapasztalható, helyenként kifejezetten erõs a kukorica moly fertõzés, s a gyapottok bagolylepke hernyó rágása. A kukorica bogár imágója már a nem kiukorica elõveteményû táblákban is megfigyelhetõ. Kukroca elõvetemény után a fertõzés nagyon erõs, de erõs ott is, ahol a környéken sok a kukorica elõveteményû állomány. A levéltetû jelenléte nem gyakori, a csíkos földilbolha második nemzedéke ott, ahol a koratavaszi fertõzés erõs volt most a bibéken táplálkozik.

A kísérleteket körülvevõ kukoricatáblák állapota visszatükrözi a tábla történetét. Visszavonhatatlanul az igen korán elvetett állományok károsodtak, fokozta a gondot, ha késõn és mérsékelt sikerrel történt a gyomirtás, vagy, ha elmaradt a talajfertõtlenítés és kukorica bogár lárva, drótféreg, mocskospajor kapott esélyt a tevékenykedésre.

Július 16-án két kísérletet, az iregszemcseit és a dalmandit látogattam meg. Az április 17.-én vetett kísérlet elsõ ismétlése "tarlótükröt" kapott, emiatt némileg jobban felszáradt, mint a többi. A kísérlet általában jó állapotban van, de asz aszályhatás nagyon kifejezett. A virágzás és a termékenyülés befejezõdött. Egyes parcellákon termékenyülési hiány is tapasztalható.

A dalmandi kísérletet késõn, május 5-én vetették. Most van teljes virágzásban. Gyommentes, haragosszöld állomány. Ha késõbb csapadékos lesz az idõ, jó termást adahat. A kísérletet körülvevõ, április közepén vetett állomány Szinte teljesen leszáradt, termést alig fog hozni.

Pacsán (vetésidõ: április 20.) a korai vetés ellenére egy mág virágzó, erõteljes állományt találtam. A nedves talaj arra utalt, hogy nem rég is megázott, s az utolsó csapadék elõtt sem volt kiszáradva a talaj. Gondozott, szakszerûen jelölt kísérlet, érdemes meglátogatni.

Kaposvár (vetésidõ: április 26.) szintén "aszálykísérlet" lesz. A hibridek jól visszatükrözik a rájuk jellemzõ reakciókat. A legfelsõ leveleken található sárga foltok (a kialakuló napégés nyomai) arra utalnak, hogy ha tovább késlekedik a csapadék, alcsony lesz a termésszint.

Jászboldogházán április 20-án vetették a kísérletet. Az általános kép elsõ pillantásra megegyezik az Iregszemcsén leírtakkal, ám a termkenyülési hiányosság gyakoribb. Ha csapadékosra fordul az idõ, gyenge-közepes termés várható.

Kardoskút (vetésidõ: május 10.), a szárazság miatt még használható lenne, de kiegyenlítetlenség miatt nem lesz értékelhetõ a kísérlet.

Orosháza (vetésidõ: április 11.), alapvetõen más kép fogadott, mint legutóbb. Erõteljes felszáradás indult el. A termékenyülés meglehetõsen gyenge, a hibridek zömre jellemzõ, hogy csak részben termékenyültek, nem ritka a féloldalas, 8-10 teljes sorban, mindössze 200-300 szemet kötött csõ.

Mezõhegyesen április 16-án történt a vetés, ennek ellnére az állomány még üde zöld. Egyes hibrideknél tapasztalható a felszáradás, ill. enyhe napégés.

Kétsopronyban (vetésidõ: április 27.) nagy vihar söpört végig a kísérleten. A jelentõs esõvel kísért szél majdnem teljesen ledöntötte a növényzetet. A parcellák között nem tehetõ jelentõs különbség a dõlés tekintetében. Minthogy egyirányban történt a dõlés, a parcellák nem keveredtek és a növények többnyire felemelkedtek, a kísérlet nem vált használhatatlanná.

Muronyban (Kamut, vetésidõ: április 28.) szintén vihar látogatta meg a kísérleti táblát, azonban a növényállományban nem okozott szembetûnõ kárt. A kísérletet megöntözték.

Debrecen (vetésidõ: április 27.) kissebb gyökérdõlés tapasztalható a kukoricabogár károstása nyomán, de a bibekárosítás nagyon erõs. Minthogy az imágók megjelenése a virégzáshoz viszonyítva késett, a termékenyplésben nem látszik kiesés (mág nem bírálható el teljes bizonyossággal), azonban a csõvégi szemek rágása is elkezdõdött. A rendkívül magas állomány a szántóföldi permetezõgépes beavatkozást nem teszi lehetõvé. Amennyiben légi védekezést hajtanak végre, valószínûleg csak részleges eredmányt tudnak elérni.

(Képek a Galriában)

(Szieberth Dénes)

 

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária