Időkép

Útiterv - németországi tanulmányút

Vissza

Úgy tűnik, a németek nem akarnak lemaradni a világ élvonalából a mezőgazdasági fejlesztések területén sem, s ezért nagy lendülettel vetették bele magukat a precíziós gazdálkodás alkalmazásának elterjesztésébe, és az "okos gazdálkodás", azaz a Smart Farming alapjainak megteremtésébe. Az új gazdálkodási rendszer háttere, feltételrendszere és a várható kimenetel olyannyira bonyolult, hogy talán csak a legtájékozottabbak közül is a legjobb fantáziával rendelkezők mondhatják, hogy sejtenek valamit abból, amit a globális tudás készül létrehozni.

Nekünk, akik nem vagyunk e különleges képességnek és tudásnak birtokában, valami olyasmi kell, amit kézzel foghatunk és szemmel láthatunk. Hát ezért megyünk most Németországba. Na nem gondoljuk azt, hogy egyszerre mindent meglátunk és mindent megértünk. Abban azonban bízuk, hogy fogalmat alkothatunk arról a környezetről, amely már alapja lehet egy fejlettebb rendszer bevezetésének, s ízelítőt kapunk abból a gondolkodásból, amely az alapok lerakásáig vezetett. A programpontok várhatón választ adnak agrotechnikai kérdésekre, bemutatják a precíziós gazdálkodás néhány elemét a gyakorlatban, rávilágítanak a genetikai alapok jövőbeli fejlesztési irányaira, s megmutatják, hogy hogyan működik egy német gazdaság, amelyet rá lehet vezetni az elektromágneses hullámok kavalkádja által vezérelt gazdálkodásra.

Mit is látunk majd?

Még a német határ átlépése előtt, Csehországban meglátogatjuk az AgroVation farmot. A farm Horsch tulajdonban van, de ennyi talán elég is. Aki kíváncsi, és mégis többet szeretne tudni, kattintson ide!

Útunkat másnap Immenhausenben szakítjuk meg.  Itt a precíziós gazdálkodás különböző változataival találkozunk, amelyek közül is központi helyet kapnak a tápanyag visszapótlás, klönösen a N tápelemmel való gazdálkodás megoldásai. Hangsúlyos lesz az űrfelvételek alapján készített térképek (Talking Fields) és a valós idejű szenzoros érzékelésre alapozott folyamatvezérlés (Green Seeker) ilyen irányú használata.

Immenhausenből Einbeckbe megyünk, a KWS főhadiszállására. Témáink a cukorrépa vetőmag termesztés, a kukorica látogató centrum  és a Biotechnológiai részleg megtekintése. Még ugyanezen a napon meglátogatunk egy biogáz üzemet  működtető gazdaságot is, Fensterbach-Wolfringben. 

A hazafelé vezető utat Bruck an der Leitha-nál szakítjuk meg azért, hogy megszemléljük a Top20 kísérletek legnyugatibb tagját. Itt csak FAO300 és FAO400 érésidejű hibrideket vetettünk el. A hosszabb tenyészidejűek beérése már meglehetősen bizonytalan Burgenlandnak ezen a vidékén.

Kérdezhetné bárki, mivel töltjük az időt, amíg az autóbusz halad az egyes helyszínie között. Ez már az út meghirdetésekor kiderült: igyekszünk minden időt a témának szentelni, hasznos beszélgetéseket folytatni, s meghallgatni, megvitatni azokat az előadásokat, amelyekkel a résztvevők maguk készültek.

Tapasztalatainkról honlapunkon részletesen beszámolunk, s készítünk híranyagot a szaksajtó számára is.

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária