Időkép

Veszélynek kitéve ami még kint van

Vissza

Az utóbbi ellenőrzések során egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy a jelentős csapadékhullás kedvezőtlen folyamatokat indított el a kintlévő terményben. Korábban úgy láttuk, hogy az ország nagy részén kisebb volt a kukorica moly és gyapottok bagolylepke

kártétele az utóbbi években megszokottnál. A kukoricamoly esetében az első generáció rajzása volt gyengébb, s a hőség és szárazság miatt gyorsabban elvirágzó kukoricásokban az erőteljes második rajzás megjelenése már megkésettnek számított. Ugyanígy lekésett a gyapottok bagolylepke rajzása is. A hernyók a megszokott zsenge táplálék helyett a keményebb, viaszérésben lévő, vagy annál is érettebb terményre fanyalodtak. Az eredmény a valóban kisebb gombafertőzés lett, hiszen a jelentősebb kártétel a kukorica kisebb fogékonyságot mutató fejődési állapotára esett. Szerencsésnek mondhatók ebben az esetben azok, akik részben korábbi érésű kukorica hibrideket vetettek, s időben be is takarították a termést. Ők, különösen, ha már el is adták, s le is szállították a terményt, most nyugodtan alhatnak.
Kellemetlenebb helyzetben vannak, akik akár kényszerűségből, akár az alacsonyabb szemnedvesség tartalom reményében kivártak. A kiadós esőzések leállították a természetes érési folyamatot, vagy, ahol a kukorica már túl volt ezen, visszanedvesítették a terményt. Azokon a táblákon, ahol a kukoricacsövek még felfelé állnak, vagy felfelé álltak (nem feltétlenül fajtabélyeg!) az esős időszakban, a víz megállt a csőalapnál, megduzzasztotta, csírázásnak és rothadásnak indította a szemeket. Gyakorta találni olyan kukoricacsöveket is, amelyeket már teljesen elborított a penész.
Nem valószínű, hogy szükség lenne általános vészharangkongatásra, de minden gazdának érdeke, hogy végigjárja még learatatlan kukoricásait, s maga győződjön meg azok egészségi állapotáról.
Ami a Termésversenyt illeti, a majdnem egy hét szünet után az ünnepek alatt folytatódott az ellenőrzés. Az ünnep előtti napon, 22-én 4, 23-án 1, 24-én szintén 4 trófeát gyűjtöttek be az ellenőrök. Jó hír, hogy a 9-ből 8-nak a termése meghaladta a 10 tonnát, s kettő a 13 tonnás átlagot is felülmúlta.
Részletek a Mellékletben és a Termésverseny oldalon!

 

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária