Időkép

Záró akkordok

Vissza

Gondolhatnánk, felsóhajthatunk! Felsóhajtás helyett nekisóhajtás következik, mert fel kell dolgozni az adatokat, kimutatásokat, közléseket kell készíteni, tartalommal kell feltölteni a Kukorica Barométer

mintegy 100 oldalát. Sürgető feladat a parkolópályára helyezett egyesületi élettel kapcsolatos teendők pótlása, a tisztségviselők választásával kibővült napirendű Közgyűlés és az évzáró rendezvény a Díjátadóval. Vegyük őket sorra!

Top20 fajtakísérleti eredmények:
A kezdeti bíztató jelek, a bőséges májusi csapadék, s az azt követő szárazabb, de májusihoz még jókor adódó júniusi esőket az ország területének nagyobb részén több periódusban hőhullámokkal tarkított aszály követte. Mint mindig, a kísérleti hely önmagában is eldönthette egy-egy kísérlet sorsát, a talaj hibás előkészítése, a rosszul megvlasztott vagy alkalmatlan időben kijuttatott gyomirtószer minőségi csökkenést, esetenként kizárást von maga után. Ma úgy látjuk, s magunk is tapasztaljuk, hogy a hazai fajtakísérletezés mind a kísérleti hely megválasztása, mind a kísérletezési technika területén gondokkal küzd. Az igaz, hogy az időjárási anomáliák önmagukban is befolyásoják a kísérleteket. Ezeknek tulajdonképpen örülönk is, mert tapasztalatokat nyerünk a hibrid viselkedésérő megnövekedett kockázati helyzetekben. Nem szeretjük azonban, ha a rosszul megválasztott inhomogén talajon a kísérlet "szétesik", ha a növények tápanyaghiánytól szenvednek, ha "oldalba löki" őket a gyomirtásra használt növényméreg, ha a gyökerüket "titkos féreg foga" rágja, ha a vetés előkészítésénél nem voltak tekintettel a talaj nedvesség állapotára, s emiatt kettős kelés következett be, stb. Pedig ezek a tünetek semmi másra nem utalnak, mint az emberi munka szakszerűségének és gondosságának hiányára. Talán unalmas, hogy minden évben ematt dohogok, de nem csak a rossz kísérletek miatt kidobott milliók miatt fáj a fejem, hanem amiatt, hogy dolgozunk a semmiért, vagy a csökkent értékű adatokért, s közben nem találjuk meg a keresett kérdésekre a választ. Pdig ezekre a válaszokra van szüksége a termelőnek, hogy munkája hatékonyságát növelje, tíz és százmilliókkal ellentételezze a milliókat. Nem véletlenül törekszünk arra, hogy a kísérletekből minél nagyobb és minél pontosabb információhalmazt nyerjünk ki. Látjuk a mikroelektronika, a gépesítés, kemizálás fejlődését, a boilógia és biotechnológia mind elterjedtebb és eredményesebb alkalmazását, az új vagy megújított, ésszerűsített technológiai elvek terjedését. Fel sem tudjuk már sorolni  a tudomány, a technológiai fejlesztések és újítások területeit, amelyek próbálják előrevinni az élelmiszertermelést. Ugyanakkor a fajtakísérletezés sokszor megalázóan primitív körülmények között erőlködik azon, hogy az összes előbb felsorolt költekezésnek a  megtérülését a fajták illeszthetőségéről adott információval biztosítsa. Nagyon kevesen ismerik fel ezt a helyzetet!  Most mégis azon törjük a fejünket, hogyan alakítsuk át a kísérleteket, hogyan teljesítsük ki a Top20 Fajtakísérleti és Fajtainformációs Rendszert a rohamosan fejlődő új igényeknek megfelelően. Megfogalmazott alapelveinket nem kell átírni, csupán új alapállást kell felvenni - mindekinek! Azoknak is, akik nem veszik észre, hogy mozog a Föld! (Eredményközlés a mellékletekben.)

A Termésverseny célja, hogy bemutassa a termelői tudást, a termőhely minőségét, a hibridek teljesítményét, a felhasznált anyagok hatékonyságát és a végrehajtott agrotechnika alkalmasságát. Az elemzések folyamatban vannak. Addig amíg elkészülnek, a parcelánknti eredmények böngészése is hasznos időtöltés lehet. (lásd: melléklet.)

 

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária