Időkép

Elkezdődött a Termésverseny parcellák betakarítása

Vissza

Nem tudom, meg lehet-e kerülni a kérdést: Megdőlhet idén a rekord?
Nehezen indul a VIII. Kukorica Termésversenyben részt vevők versenyparcelláinak betakarítása. A nyári , a kukoricára kedvező csapadékos, ám az aktív hőösszeg szaporodása szempontjából visszafogottabb nyári időjárás valamelyest későbbre csúsztatta a betakarításra alkalmas szemnedvesség elérését. A tavalyi kukoricatermés, a búza és a napraforgó még raktáron lévő készletei is várakozásra intették a kombájnokat.
A hazai gazdák körében általános őszi vetésű növények vetésideje szintén a kukorica betakarításával esik egybe. Nyilván való, hogy ilyenkor nem a már amúgy is meglévő, s nagy veszélynek már nem kitett kukoricára koncentrálnak, hanem arra, hogy a jövő évi termésért tegyék meg a lehető legtöbbet. Azt hogy most az október csapadékosnak ígérkezik, inkább tekintsük kihívásnak mint rosszindulatú bosszantásnak.

 Joggal tesszük fel a kérdést, mert már érkezett be 18 tonna feletti becslés – igaz, még csak öntözött parcelláról.

Mikó Ferenc – a mellékelt archiv képeken – 2010-ben állította fel az akkori számítás szerinti (13,5 % vízzel számolt) 18,35 tonnás termésátlagot. Ezt az eredményt ma 18,56 t/ha-nak hirdetnénk ki (14,5% szemnedvességre számolva). A 2010-es eredmény öntözés nélkül született, s ha a jelenlegi 18 tonna/ha feletti várható eredménnyel bejelentett öntözött parcella termése meg is haladja majd, a száraz művelési kategória-előség attól még nem lesz elvitatható. A veszély azonban nem múlt el, hiszen a becslések kis töredéke érkezett csak be. Telefonon történt bejelentkezésekből úgy tűnik, többen is fenik a fogukat a trófeára.

Azért most már lassan nekirugaszkodnak a gazdák, látva, hogy sem a raktáron lévő termények árának javulására, sem a szemnedvesség további csökkenésére nem érdemes várni.

Az első próbálkozások nem hoztak különösebb sikert. Igaz, a terméseredmények 14 tonna feletti értékeket mutattak, de vagy a bejegyzéssel, vagy a versenyterület nettózásával "valami hiba" történt, így a hitelesítés elmaradt.

ilyenkor mit tehetünk? Várakozunk az "igazira".

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária