Időkép

Nincs új világrekord

Vissza

Az utóbbi néhány évben megszoktuk, hogy az amerikai NCGA (Kukoricatermesztők Szövetsége) Termésversenyében (CYC) elképesztő magasságba kúszott a versenyben mardáshoz megkívánt kukorica termésátlag és sorra dőlnek meg a korábbi rekordok. A kutatási háttér (egyetemek) rászálltak a titkok kulcsának felkutatására, a mezőgazdasági sajtó faggatja a szereplőket, s szórja a nyilatkozatokat. Mindannyian tudjuk, hogy ezekhez az eredményekhez nem csak a matematika vezet, jóllehet az eredmények jó összefüggésben vannak az egyes meghatározó tényezőkkel. Amit most még nem tudunk, azt nevezzük titoknak, szerencsének, rejtélynek. Azt hiszem, akik az ilyen próbákban lelik az élvezetet, meg is lehetnek áldva az akarás, a személyhez kötött intuíciós képesség (ráérzés), megszállottság és mindenek felett az elfogadó és együttműködő képesség misztikus és elengedhetetlen tulajdonságaival.

Ebben az évben, 2016-ban nem dőlt meg a korábbi világrekord, de nyugodtan bevallhatjuk magunknak, hogy a közel 33 tonna hektáronkénti terméssel is meg lenne bármelyikünk elégedve! Nyugodtan összesúghatunk, hogy mi bizony nem tudunk a 3 első között (32.7255, 31.4453, 30,4410 t/ha) minőségi különbséget tenni, s megmondani, mely tényező döntötte el a sorrendet. Az tény, hogy nem találunk az élen új neveket, s új helyszíneket. Sorrenben Randy Dowdy (Valdosta, GA), Kewin Dowdy (Valdosta, GA) és David Hula (Charles City, VA) nevek szerepelnek az NCGA honlapján közzétett adatok mellett. Annyi tudunk még, hogy mindegyik az öntözött kategóriában indult, Randy Dowdy és David Hula a Művelés nélkül/Sávműveléssel kategóriában, míg Kewin Dowdy hagyományos műveléssel érte el az eredményeket. Ami a hibrideket illeti, a két valdostai versenyző az Agrigold A6499 STX/RIB (GM) hibridjével, míg a virginiai versenyző a Pioneer P1197AM (AquaMax, hagyományos) hibridjével szállt ringbe. 

A nem öntözött termesztési módszert alkalmazók között sem érdemes keresni a különbségek okait. Függetlenül attól, hogy melyik államban és milyen termesztési módszerrel érték el az eredményt, a különbségek elenyészők. Itt a legnagyobb eredmények sorrendben 21,7940, 21,7200, 21,2791 t/ha voltak. A rend kedvéért említsük meg, hogy (a termések sorrendjében) Heath Cutrell (Virginia), Dan Guase (Dél-Karolina) és Kevin Kalb (Indiana) munkáját és tudását dícsérik az eredmények.

A két művelési mód (öntözött/nem öntözött) közötti két kategóriás* különbség nyilvánvalóan nem egyedül az öntözővíznek tulajdonítható, hanem az öntözéses technológiával megvalósítható további anyagbeviteli lehetőségek és persze a hibridek képesség-határai is közrejátszottak.

Mindenesetre feltűnő, hogy nem az igazi Corn Belt , hanem  hanem a melegebb, csapadékosabb és párásabb kéleti - délkeleti államok adják a legtöbb rekordot. (Mindez nem jelenti azt, hogy a termesztés súlya áthelyeződne, mert a kiváló termőhelyi mozaikkockák mérete korlátozott!)

Az eredeti közlés ITT érhető el.

* Egyéni megítélés alapján nekem egy-egy termés-nagyságrend 5 t/ha termést jelent. Ez mások szerint ettől eltérhet - persze, ha egyáltalán van értelme az ilyesfajta kategorizálásnak. A Kukorica Termésverseny résztvevői azonban bizonyára érzik a nehézségi fokozatokat az 5-10, a 10 -15 és a 15 feletti eredmények elérése között! (Örömmel venném, ha kapnék ehhez néhány megjegyzést, lehet értelme kivesézni az összetevőket!)

 

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária