Időkép

Ismét a DKC4943 az Év Kukoricája

Vissza

Mondhatnánk meglepetésre, hiszen egy olyan évjáraton vagyunk túl, amely talán más típusú kukoricafajták élretörését jósolta vola.

Úgy tűnik, azonban, hogy a stabilitásnak még ilyenkor is döntő szerepe lehet akkor, amikor sok helyszínről származó eredmányekkel és több szempont érvéyesítésével kell dönteni hibridkukorica fajták értékeiről. 

A DKC4943 sikere némileg más alapokon nyugszik, mint ebből a szempontból nagy elődje, a DKC5276-é volt. A DKC5276 évekig verhetetlen volt a Top20 kísérletekben, s nagy termőképesség mellett mutatott kiváló termőhelyi stabilitást. Éppen a Top20 kísérletekben tapasztalhattuk, hogy az esetek nagyobb részében abszolút első volt. A termőképesség nyilván valóan összefüggésben volt hosszabb tenyészidejével. A Top20 kísérletekben felvett adatok szerint a középérésű csoport végéhez, a NÉBIH által végzett számítások szerint a késői csoport elejéhez volt sorolható (nem Magyarországon kapott elismerést), de mindenképpen a két éréscsoport határsávjában helyezkedett el. Viszonylagos késeisége miatt nem tudott vezető hibriddé válni. A DKC4943-at a NÉBIH a középérésűek között ismerte el, de a szemnedvesség adatok szerint érése ennél kissé korábbra tehető. 

Hazánkban a köztermesztésben, de még a Kukotica Termésversenyben is a termelők többsége általános termesztési gyakorlatot követ, ezért a termesztett hibridek realizált teljesítőképességét leginkább alkalmazkodó képességük határozza meg. A DKC4943 annyiban látszik megtörni a típus szerint meghatározott  kompenzáló képességre vonatkozó szabályt, hogy kedvező körülményekre nem a szemszám növelsével, hanem a ezerszem tömeg növelésével reagál. Ezt a jelenséget Dalmandon, a Ki mint vet.. Vetőnap keretében elvetett parcellák betakarítási eseményével összekötött termésbecslés során tapasztaltuk. A normál sűrűségű állományböl begyűjtött csöveket megmérve, és a csövenkénti szemszámot megállapítva kiderült, hogy az ezerszemtömeg megközelítheti az 500 grammot. (Általában, előzetes termásbecslések során 300 grammal számolunk.)

A DKC4943 érdemeit azért is megéri kielemezni, mert ezzel szempontokat adhatunk mind a termsztés mind a nemesítés döntéseihez.

Az "Év Kukoricája"  2016 Vándordíj odaítélésének indilésa a mellékletben található.

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária