Időkép

Terméstanúsítás Füzesabonyban

Vissza

A Magyar Kukorica Klub Egyesület 2009 óta végez terméstanúsítást. A terméstanúsítás lényege, hogy meghatározott szabályoknak és követelményeknek megfelelő termőtáblák terméseredményét azonos előírásoknak megfelelően mérik és az eredményről tanúsítást adnak ki. A leggyakoribb megbízások fajtatulajdonosok és vetőmag forgalmazók által egymás mellé vetett üzemi fajtapróbák, fajtabemutatók, technológiai változatok, vagy éppen termőtáblák egységesen kezelt részeinek terméstanúsítására vonatkoznak. A termelésre vonatkozó dokumentumokat az Egyesület gyűjti be, de a legfontosabb műveletet a feladat nagysága miatt szerződéses viszonyban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erre vállakozó szakembereivel (főként falugazdászok) végezteti. A falugazdászok tevékenységüket előzetesen elvégzett tanfolyam alapján, ellenőri igazolvány birtokában végzik.
egy ilyen, több aparcellából álló terméstanúsítás zajlott Füzesabonyban, ahol a tanúsítást végző ellenőröket is "elvarázsolta" a szokatlanul nagy apparátussal felvonuló kivitelező által levezényelt betakarítási művelet. Az eseményt Percze István tollal, Kárándi Orsolya kamerával örökítette meg.

A mai nap története:

9:00-órára beszéltük meg a kezdést a tanúsítást kérő vállalkozással. 8:40 körül hagytuk el az autópályát Kárándi Orsi ellenőr társammal, Füzesabonynál felhajtottunk a 3. sz. főútra, majd Szihalom felé fordulva néhány perc után el is értük a helyszínt. Az útról jól látszottak a kitáblázott hibridbúza parcellák. A tábla szélén egy New Holland kombájn éppen a méretes (9 méteres) vágóasztalát akasztotta a helyére, úgyhogy el sem lehetett téveszteni a helyszínt. Mire kiszálltunk a gépjárműből és előkészítettük a tanúsításhoz szükséges eszközöket és dokumentumokat megérkezett a 2. és a 3. sárga kombájn is. Pillanatokon belül ők is felszerelt vágóasztallal várták a kezdést. Természetesen sorban érkeztek a szállítójárművek is. 5 db New Holland traktor állt bevetésre készen a hozzájuk illő pótkocsikkal felszerelkezve.
Közben megérkezett a kivitelező (Goldfarm Kft.) képviselője, Tóbi Viktor, valamint a Saaten-Union szakembere, Nagy János. A terület bejárásakor láttuk, hogy nem történt meg a terület előkészítése teljesen, maradt a területen néhány parcella, amelyek nem  vették részt a kísérletben. Először ezeket vágták le a kombájnok, közben Nagy Jánossal lemértem a tanúsításban részt vevő parcellák szélességét. Ezek elég változatosak voltak, 11,4 és 29,7 méter közötti szélességeket mértünk. A terület szabálytalan alakja miatt az is látszott, hogy szükség lesz minden parcella hosszának külön megmérésére (a parcella hosszúságok 270 és 375 méter között alakultak). 10:30-ra minden készen állt a kezdésre. 8 db gép és kezelője várta a jelet az indulásra. Rövid megbeszélés, a kombájnok tartályának és a szállító járművek rakfelületének ellenőrzése után úgy döntöttünk, hogy a parcellák teljes területét betakarítjuk. Helyet foglaltam az első kombájnban és miközben dolgozott, én mértem a parcellák hosszát. Mögöttünk a másik 2 betakarítógép vágta a parcellából fennmaradt területet. A közös pótkocsira történő ürítés után következett a többi parcella, egészen a tizenharmadikig.
Az első szerelvényt Kárándi Orsi elkísérte a mérlegházig és ott is maradt a betakarítás végéig. Folyamatosan jegyezte a mérlegelések eredményeit, valamint itt történt a mintavétel és a nedvességmérés is. Közben felvezette az adatokat a jegyzőkönyvre is Az 5 szállítójármű folyamatosan hordta a 3 kombájn által levágott terményt, a jó szervezésnek köszönhetően folyamatosan tudott dolgozni mindhárom aratógép. 12:30 körül indult el az utolsó szállítmány a mérlegelésre, 13:00-ra elkészült a jegyzőkönyv is.
Az eredmények megbeszélése és a gratulációk után megköszöntük a kivitelező Tóbi Viktor és a Saaten-Union-t képviselő Nagy János közreműködését és elindultunk haza.

A képek a Galériában is  láthatók a terméstanúsításról..

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária