Időkép

Két újabb Top20 kísérletről - Táplánszentkereszt, Dalmand

Vissza

Egészen más képet mutatott ez a két kísérlet, mint az előző. Talpig zöld növény, erőteljes, kitellett csövek, majdnem olyat utatnak, mint az előző évben, Arra, hogy a tenyészidő elején nem mindenben kedvezett az időjárás, ,

az utal, hogy a csovek  a megszokott magasságban erednek, A kukorica nem látta okát a túlzott növekedésnek. (A kezdeti növekedési intenzitás a hőmérséklettel és a megvilágítással fordítva függ össze: kevesebb megvilágítás=több csapadék, alacsonyabb hőmárséklet = megnyurgultabb kukorica. A termés is csak annyiban függ össze a magassági növekedéssel, hogy az a kukorica nő nagyra, amely jól érzi magát, Azonban a termés alakulását ezen kívül mág számos tényező befolyásolja.) 

Táplánszentkereszten és Dalmandon is még talpig zöld növényállományt találtunk. Különbség annyi, hogy Táplánszentkereszten telítettebbek a csővégek, tehát még volt potenciál a körülményekben. A dalmandi berakodás mértéke nem teljesen egyértelmű. A csutkák zömének a vége 2 cm mértékig abortálódott, ami a potenciál kihasználására utal, ám néhány hibridnél az aborció ezen a mértéken is túlterjed, ami már a stressz és terméscsökkenés jele.

Kukoricamoly és gyapottok bagolylepke fertőzést csak nyomokban találtunk, a kukoricabogár imágó fertőzöttség sem volt említésre méltó. 

A dalmandi kísérletet egy közepesen erős jégverés érte, amely parcellánként (mind a 4 sort beleértve) egy-két golyvásüszög fertőzést okozott csövön. Pillanatnyilag nem látszik, hogy a jég terméskiesést okozott volna, a szalagosra hasogatott levelek nem veszítettek asszimiláló felületükből.

Egyik kísérletben sem volt tapasztalható fuzáriumos gombafertőzés - lehet mondani, hogy nyomokban sem.

Mindkét kísérlet várható termését 10 tonna fölé várhatjuk, ám a bizonytalanság még fennáll. A szemek a legkorábbiaknál érték még csak el a viaszérés felét (fél-tejvonal), s a kupanyom is még csak egy-két igazi 300 eleji hibridnél alakult ki. A későbbieknél, zöldszáron érőknél még jelentős a szárazanyag berakodási szükséglet a termés kialakulásához, s ehhez a száraz, forró időjárás nem járul hozzá.

További veszély, s erre a szilfáspusztai vetési bemutató állománya a példa - a forró időjárás kedvez a kétfoltos takácsatka felszaporodásának. Ott a még szintén intenzíven asszimiláló állomány igen nagy veszélyben van emiatt a kártevő miatt. Nagy foltokban fent van az atka a csőfeltti leveleken, s az alsó 4-5 élő levél már elkezdett száradni. Ha nem történik védekezés, a viaszérés elején lévő kukorica tonnás (több tonnás?) kárt szenvedhet a szemek megszorulása miatt.

 

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária