Időkép

Szakmai út Franciaországba

Vissza

A vasárnap reggeli párizsi járattal 13 fővel indul az a társaság, aki vállalta, hogy a 2017-es szakmai úton Franciaországban tanulmányozza a nagy terméshez vezető utat.

Minél többet járunk a Nagy Termés Nyomában, annál inkább kirajzolódnak azok a nyomok, amelyen haladni kell. A számos tapasztalat közül az egyik legfontosabb, hogy egyedül nem megy! A termelésre nézve meghatározó annak a széleskörű és óriási méretű agráripari szerveződésnek a zavartalan és magas szintű működése, amely a törekvő gazdát körülveszi. Ezért látogatják meg Rouenben a hatalmas belföldi kikötőt, amely közvetlen kapcsolatban áll a tengerrel, s tesznek egy körutat a Párizsi medencében, ahol a gazdák mondják el tapasztalataikat és értékesítési kapcsolataikat. A gabonakereskedelem lesz a témája a Coop de Francenál tervezett konferencinak. Itthon is meghatározza a termékek értékesítési lehetőségét és sikerét a termék minősége. Mit sem ér a nagy termés, ha a minősége nem felel meg a piaci követelményeknek! Az ARVALIS Mezőgazdasági Növényvizsgáló Intézetnél a minőség-ellenőrzést tanulmányozzák, részen a szántóföldön, részben a laboratóriumokban. Az EURALIS és a Maisadour szövetkezeti vállalatoknál az derül majd ki, hogy mennyire összetett milyen nagy méretű a tevékenysége ezeknek a gazdák által létrehozott, az egész világra kiterjedő kapcsolatokkal rendelkező cégeknek. 

A programban nem csak kukorica, hanem gabona, napraforgó és szója is szerepel, a "termőtáblától az asztalig", vagy adott esetben a piacig. 

A Bordeaux-i program sem elsősorban a borkóstolásról szól majd, hanem arról hogy hogyan lehet a mostoha időjárási viszonyokat szorgos munkával, fegyelemmel és okos marketinggel jövedelmező tevékenység kifejelesztéséhez kihasználni.

Aki Franciaországban jár, legalább egy szellő meg kell, hogy csapja a kultúrából is! Ezt szolgálja a Monet giverny-i kertjében tervezett séta. 

Ha az eddig felsoroltakat tortának képzeljük, akkor a toulouse-i repülőgépgyár A380-as összeszerelési programjának megtekintése lesz rajta a hab. Mi köze ennek a mezőgazdasághoz? Nos, 2016-ban egy ilyen gép fedélzetén szeltük át az Atlanti óceánt, hogy a Nagy Termés Nyomába eredjünk.

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária