Időkép

Termésbecslés 2017

Vissza

A szárazság és hőség felnagyítja a táblafoltok hatását a termésre, ezért

felületes szemléléssel és alapos táblabejárás nélkül nehéz pontos képet kapni a kukorica várható terméséről. A Kukorica Termésverseny versenyszabályzata előírja, hogy a kijelölt versenyparcelláról legalább három, ha nagyon heterogén a tábla talaja, szükség szerint több helyen kell mintát venni. Aki ismeri a terültét, könnyebb helyzetben van, mert tudja, honnan kell venni a mintákat, aki még nincs ebben a helyzetben, a becslés során képet kaphat róla.

A mai, mikroelektronikai alkalmazásokkal átszőtt világban a "tér" megismerése kevesebb fizikai igénybevételt, de több alapismereti és szellemi felkészültséget igényel. A becslés előkészítéséhez közel fél évszázaddal ezelőtt még kiváló eszköznek számított a hátasló és a mezőgazdasági repülőgép. Az agronómusnak, ha vette a bátorságot és élt velük, ezek az eszközök átfogó képet adhattak a termőtáblákon belüli eltérésekről a talaj színe, fizikai állapota, a növényállomány fejlődése, gyomfoltok, gombás megbetegedések, elemi károk és állati kártételek alapján. ebbő a szempontból a hintóról végzett határszemlék is behozhatatlan előnnyel rendelkeztek a mai terepjárókkal szemben. Nem kellett megállni, mert felállva át lehetett tekinteni több pontról is a termőtáblákat, messziről látszott, hova kell besétálni közelebbi szemlélés céljából. Ma erre más eszközök állnak rendelkezésre. Az agoronómus - szerencsés esetben azonos személy a tulajdonossal vagy bérlővel - felreppenti a drónt, a számítógépe előtt ülve áttekinti az aktuális talajvizsgálati térképet, rápillant a távérzékelt drónos és/vagy szatellites térképekre, a kombájnnal készített terméstérképre, osszevezeti a tapasztalatokat és kiadja a műtrágyázásra, növénysűrűségre, művelési mélységre, stb. a megfelelő utasításokat, legszerencsésebb esetben saját magának. Na igen, tudom, nem tartunk még egészen itt. Erre az esetre érvényes a régi szlogen: "Szállj ki és járj!" (Eredetije "Kelj fel és járj!" hangzású volt, de akkor még nem teremtette meg az ember a terepjárót.) A fent említett eszközök sem adnak pontos információt arról, mekkora a megközelítőleg pontos termés. Erről akkor győződhetünk meg, ha a tábla kellő ismeretének birtokában átjárjuk a területet, megfelelő helyeken megfelelő módszerrel mintát veszünk és a mintát feldolgozzuk.

A Kukorica Termésverseny nem csak mér, de fejleszt is. Be kell látni, nem alkalmazhatók a régi sacimetrikus módszerek, mert más a genetika és a technológia, azaz más a kukorica (szemtömeg, hektoliter tömeg, szem-csutka arány, stb.). Ami a régi gyakorlatokból maradt, a terméselemek számolása és mérése. Ezek nélkül nem lehet megfelelő becslést készíteni, de ezekkel sem, ha a mintaszám és a mintavételi módszer nem megfelelő.

A termésbecslés nem öncélú tevékenység, hanem komoly gazdasági döntéstámogató eszköz. Emlékezzünk arra, hogy 2012-ben hányan kerültek nehéz helyzetbe, amikor le kellett volna szállítani a szerződött mennyiségeket - és tegyük hozzá - minőségeket, a kereskedőnek, feldolgozónak. 

Ha viszonylag pontos adatokkal rendelkezünk, fel tudunk készülni a tárgyalásra és a minél kisebb anyagi, erkölcsi veszteséggel járó kompenzálásra.

Az igaz, hogy a Magyar Kukorica Klub elsősorban a Kukorica Temrésverseny céljára fejlesztette ki és tette közzé a termésbecslési módszerét és elektronikus alkalmazását, azt használatra bárkinek lehetővé tette.

Az itt letölthető kalkulátorral könnyen kiszámolható a várható termés májusi morzsoltban. Ha az eredményt be is küldik, megköszönjük!

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária