Időkép

Vajdasági tanulmányút

Vissza

Vagy inkább egy kellemes hangulatú látogatás?

A kislétszámú társaság -  a vendéglátókon kívül mindössze négyen - mindenre kíváncsi volt, amit a vendéglátók szívesen mutattak meg. Tegyük hozzá, nem volt szegényes a kínálat!

Borsos Csaba a gazdasági udvar tbemutatásával kezdte a sétát, ahol még erősen keverednek a hagyományos elemek a legmodernebbekkel. A telepnek két, állandóan nyitva tartó bejárata van. Az egyiken azok érkeznek, akik állatokat hoznak eladásra, a másikon érkezik a termény. Csaba egyik fő tevékenysége a termény- és állatkereskedelem. A "hagyomáyos" teleprészhez még alkatrészraktár, lóistálló és sertéshizlalda tartozik, de ezen az oldalon találhatók az egy-két éve már nem használt górék és a gépszín is. A  kistermelői állat- és terményfelvásárlás biztosítja a főként mezőgazdasági termeléssel foglalkozó lakosság részére a tevékenység - hozzátehetjük, a megélhetés - fenntartását. A górék fontos szerepet töltöttek be a legutóbbi időkig, mert a csöves kukoricabetakarítás nem csak amiatt volt fontos, hogy megtakarítsák a szárítási költségeket, de a csutka a környék egyik legfontosabb tüzelőanyagának is számított! A termesztési technológia folyamatos modernizálása mindinkább háttérbe szorítja a csőtörők alkalmazását. Csaba  teljes mértékig morzsolva takarítja be a saját kukoricáját, a csövesen betakarítottat már mástól sem veszi át. Évtizedeket ugrunk előre, ha a másik bejárat felől közelítjük meg a telepet! Az eltelt alig több, mint fél évtized alatt egymás után emelkedtek a gabonatároló silók, s folyamatosan emelkednek még most is. A gabonatárolásban nagy lépés előre a hűtőberendezés beszerzése, amely nem csak itt, hanem a malom előtárolójánál is ellátja a minőség biztosításának egyik legfontosabb előfeltételét, a termény hőmérsékletének külső feltétekektől független szabályozását.

A növénytermesztésben gyökeres változást hozott a magyarországi Kukorica Termésversenyben való részvétel. A verseny a nagy termést díjazza! Jóllehet a hagyományos technológia gazdaságos volt a költségek igen alacsony szintje következtében, a visszafogott termések miatt azonban kellő nyereségtömeget nem biztosított. Be kellett látni, hogy elkerülhetetlen a fejlesztés. A 4 soros Nodet vetőgépeket és a hagyományos gabonavetőgépeket felváltotta a Great Plains 2x8 soros, igen masszív felépítésű kukorica és gabona vetőgépe. A két vetőgéppel folytatott szolgáltatások hoznak annyit, hogy nem kellett kombájnra költeni, így a kombájnolást ő veszi igénybe szolgáltatás formájában.

A méreteket és a jövőképet jól érzékelteti, hogy a 8 db 700 tonnás mellett már ott magasodik két db 1800 tonnás siló, és két továbbinak az acélköpenyei is ott hevernek az udvaron, felépítésre várva.

 Csaba szent állata a juh. Törzstenyészetet létesített. A gyönyörű, a hagyományos merinónál nagyobb, gyorsabban fejlődő mégis igénytelen fajtával a piacon jobban elhelyezhető húsbárány értékesítést kívánja erősíteni. 

Mielőtt átmentünk volna Felsőhegyre, Muzsi Zoltán birtokára, Csaba még egy látványban részesített bennünket. Mondhatnánk, ez volt a tanulmányút egyébként elengedhetetlen kulturális programja! A vadászterem aggatókkal sűrűn vert falairól Csaba vadásszenvedélyének trófeákká nemesült áldozatai tekintettek ránk. A legnagyobb érdeklődést a nemrég elejtett viziló fejtrófeája és mellékletei váltották ki.

Zolinál először a gépparkkal ismerkedtünk. Kukoricavetésre és gabonavetésre egyaránt Vaderstad márkájú gépeket használ. Meg van velük elégedve, s aztis bemutatta, hogy ahol csak lehetséges, törekszik a takarékos talajművelésre, a műveletek összekapcsolására, a taposás csökkentésére. A talajerőgazdálkodásban talajmintavételezésre és vizsgálatokra alapozotott tanácsadés követ, amelyet a Gödöllői Sznet István egyetemtől kap. Büszkén mondja, hogy medícsérték, a talajai "rendben vannak". Nem csak műtrágyákat, hanem biológiai anyagokat és levéltrágyákat is használ. Megmutatta még a termányátvevő helyet - amelyet egy társával közösen működtetnek, de a sertéstelepet kihagytuk - azt a felesége szigorúan felügyeli, és oda a mostani sertéspestissel fenyegető világban nem szabad belépni!

Látogatásunk egyik fő célja az altalaj öntözéssel berendezett és a IX. Kukorica Termésversenybe  bejelentett kukoricatábla volt. A tábla különlegessége vot még, hogy a két bejelentett parcella közül az egyiket a "hagyományos" szimplasoros Vaderstad vetőgéppel vetették, a másikat Borsos Csaba ikersoros Great Plains gépével. A vaderstad vetőgép sortávolsága 70 cm re volt állítva, mindkét géppel azonos hibridet (DKC4943) vetettek, Cél a 90000-hez közeli hektáronkénti növényszám volt. 

A becslés során az derült ki, hogy amíg a Tempo6-os vetőgép megfelelő kiegyenlítettség mellett közelítette meg a tervszámot, az ikersoros vetőgép műszaki problémák következtében (Traktort kellett cserélni, amellyel nem tudták összhangba hozni az ikervetésnél megkövetelt váltakozó tőelosztást, s nem tudták kiküszöbölni a sortaposást sem), a tőszám és tőelosztás kiegyenlítetlennek mutatkozott.

A termésbecslés a Vaderstad vetőgép után  17,79, a Great Plains után 16,15 tonnás termést várhatunk - igazságot majd a kombájn tesz!.

(A fotók eredeti felvételek.)

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária