Időkép

Ismét új világcsúcs a NCGA Kukorica Termésversenyében

Vissza

Ismét új világcsúcs született az öntözött kategóriában! A Hula család a művelés nélküli/sávműveléses katgóriában elfoglalta

 a Kukoricatermesztők Nemzeti Szövetsége (NCGA) Kukorica Termésversenyének 3 első helyét az USA-ban. David Hula 33,84, Craig Hula 33,02, Johnny Hula 31,49 (14,5 % szenedvességre átszámolva) eredményei a felhők fölé emelkednek.  A véletleneket és a tévedéseket kizárja, hogy a család másik két tagja is csúcshoz közeli eredményeket ért el, ráadásul más más nemesítők termékeivel. Az első nyilván valóan a DuPont-Pioneer terméke (P1197AMTM), hiszen Davd Hula meggyőződése, hogy rekordot csakis "Pioneer"-rel lehet elérni. Craig Hula a Monsanto DEKALB DKC67-44RIB, míg Johnny a Progeny PGY5115VT2P hibridjével jeleskedett. Virginia államban az öntözés nélküli kategóriát 19 t/ha terméseredménnyel nyerték.

Az öntözés nélküli kategóriában szintén ismert név, Kevin Kalb (Indiana állam) foglalta el az első helyet 24,1 t/ha eredménnyel. Az általa futtatott DKC66-74RIB hibrid, akárcsak az előzőek, genetikai módosítást tartalmaz.

Érdemes azon elgondolkodni, hogy míg az Egyesült Álamokban az öntözött és az öntözetlen csúcstermések között 10 t/ha a különbség, nálunk, a mi Kukorica Termésversenyünkben az öntözött kategória eredményei még egyszer sem haladták meg az öntözés nélkülieket. Az okok vizsgálatára a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy az öntözési gyakorlat szakmai kérdéseibe jobban beleláthassunk!

A címképen Takács András (Szákszend, balról) beszélget David Hulával 2014-ben a Hula farmon.

SzD

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária