Időkép

Út a 21 tonna felé

Vissza

Három évvel ezelőtt hirdette meg a Magyar Kukorica Klub a "21. század, 21 tonna kukorica egy hektárról" programot. A cél eléréséhez vezető út úgy tűnik, nincs kikövezve. Az eddig elért nagy termések sem sejtetik még a közvetlenül oda vezető utat, de az elemzések mégis azt mutatják, nem a lehetetlent ostromoljuk. Azaz, ostromolnánk, ha megkezdődöt volna az ostrom.

... Évek óta beszélünk arról, hogy Magyarországon is meg lehet haladni a 20 t/ha termést kukoricából, de még nem fogalmaztuk meg, milyen utakon lehet oda eljutni. A Magyar Kukorica Klub felhívása a 21 tonna elérésére nem volt elég hangos, nem hallotta meg sem a kutatói társadalom, sem a beszállítói (nemesítőházak, és ipari beszállítók), sem a termelői kör. Az utóbbi talán igen, de az igazat megvallva, a termelő ebben a játékban „csak” a médium lehet, a bölcsek köve nem nála van letéve.

Amíg nem alakul ki a szükséges összefogás, csak egyetlen reményünk lehet, a véletlen. A nemrég elhunyt Stephen Hawking szerint „annak is van halvány valószínűsége, hogy egy ócskavasgyűjtőbe becsapódó bomba Boeing repülőgéppé rendezze át az ott található kacatot”. ...

Teljes cikk

Kapcsolódó anyagok: 

David Hula Corn Yield Contest díjátadó

A kukorica várható termésszintjének tervezése

 

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária