Időkép

A X. Kukorica Termésverseny betakarításának előrehaladása 3.

Vissza

Az időjárás kedvez a betakarításoknak, s így a Termésverseny résztvevői is egyre inkább úgy gondolják, hogy a termésnek a raktárakban a helye.

 

Változás történt a decemberi Évzáró és Díjátadó dátumában!

Az új időpont: 2018. december 12.

A korábbi megjegyzésnek megfelelően, a verseny magas színvonalon folytatódik. A beérkező termésbecslések zöme megfelel az előírásoknak - ha elő is fordul eltérés, jellemzően a megvalósuláshoz közeli értékeket jeleznek. Előrelépés, hogy szorosabbá vált a kapcsolat az ellenőrök és a versenyzők között. A már beküldött termésbecslések között több 17-18 tonna körüli várható termés szerepel. Kíváncsian várjuk a betakarítást!

A jövő hét elején Fejér, Hajdú, Bács-Kiskun és Komárom megyékben várható jelentősebb aktivitás. Jelentettek már be gényeket a rákövetkező hétre is. A becslések alapján még jó néhány nagy termés várható.

A betakarítási tapasztalatokból szerint lecsökkent a kukorica nedvességtartalma. Ez egyrészt komoly megtakarítást jelent a gazdáknak a szárítási költségek szinte teljes mgtakarítása miatt. A szárítási igény csökkenése környezeti vonakozások miatt sem elhanyagolható, hiszen átlagos években jelentős mennyiségű hő és széndoxid kerül a környezetbe. Másrészt viszont veszteség mutatkozik, mert a szemek könnyen leverődnek a csővekről, még melőtt az adapter elnyelné őket. A túlszáradt szemek porlási-törési vesztesége is nagyobb. 

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária