Időkép

Regisztráció a XI. Kukorica Termésversenyre

Vissza

Megkezdődött a regisztráció a XI. Kukorica Termésversenyre.

Örvendetes hír, hogy megkezdődött a regisztráció a XI. Kukorica Termésversenyre. Régi dilemma, hogy számos olyan rovatot tartalmaz a regisztrációs felület, amelyek kitöltése nélkül nem engedi a program a parcellabejegyzés érvényesítését. Átmeneti megoldás, s ezt azok, akik már bejegyezték parcelláikat helyesen alkalmazták, hogy kiütik ("nem volt" ra váltják), vagy 0 értékűnek jegyzik be az adott technológiai elemet. Az is helyes, hogy a vetésidőre a tervezett időpontot jegyzik be. Mindezeket az adatokat végül a megvalósulásnak megfelelően korrigálni lehet. A Versenybizottság úgy látja, hogy a még erősen hiáyos adatbejegyzési állapotban is hasznos, ha megjelennek a versenyparcellák a térképen, hiszen ez fokozhatja a versenykedvet.

A Kukorica Termésversennyel kapcsolatosan számos, egymástól eltérő, sokszor negatív felhangú vélemény és megítélés hangzik el. Jóllehet ezek nem érik el a szaksajtó "ingerküszöbét", oda kell figyelni, mert esetenként egy olyan tevékenység hasznosságát kérdőjelezik, meg, amely az egyik gyorsítója lehet a kukoricatermesztés fejlődésének. A legtöbb vélemény anélkül ítélkezik, hogy pontos és részletes ismeretek támasztanák alá. Az alábbiakban megkíséreljük pontokba szedni ezeket az "ellen" érveket, s rávilágítani, hogy mi is a valóság. (Teljes cikk: Fontos kérdések a Magyar Klukorica Klubról)

Mások is érhetnek el nagy terméseket, mi a különleges a Kukorica Termésversenyben?

 1. Nem tagadható, s nem is az a cél, hogy mások érdemeit kisebbítse a verseny
 2. A verseny célja mindig az volt, hogy a közvélemény megismerje a befektetett munka értelmét és eredményét
 3. A történelem során a fontos képességek és tevékenységek fejlesztése érdekében mindig is szerveztek versenyeket: bajvívás, gerelyhajítás, célbalövés, stb. A Termésversney nem a mások megsemmisítésére, hanem nagyobb közösségek életminőségének javítására irányuló képességek fejlesztését célozza.
 4. A Kukorica Termésversenyben nem bemondják, hanem egységes módszertan szerint mérik és tanúsítják az eredményeket
 5. A Kukorica Termésversenyben pontosan lehet követni és elemezni a termést kialakító környezetet - időjárást, talajt, technológiát és a felhasznált anyagokat

A Kukorica Termésverseny nem más, mint értelmetlen terméshajhászás, semmi haszna nincs, hiszen nem lehet a gyakorlatban megvalósítani

 1.  A Termésverseny parcellák a Kárpát-medence minden kukoricatermesztésre alkalmas, vagy annak vélt régiójára kiterjed. Elsősorban a gazda terület- és fajtakiválasztási képességére, technológiai és növényvédelmi ismereteire alapoz. Olyan stratégiát követ, amely szerencsés esetben valóban a nagy terméshez vezet.
 2. Még keressük azt a gazdát, aki keveset szeretne termeszteni! A gazdák a kis termést általában a sajnálatos események közé sorolják.
 3. A nagy terméshez vezető jó termesztési gyakorlatból lehet levonni hasznos következtetéseket, a rosszból nem.
 4. A nagy termés feltételeinek kutatása inkább okos útkeresés, mit esztelen hajsza
 5. Kevés olyan nagy termés volt még, aminek kevésbé örült a gazda, mint a kis termésnek. (Ez akkor fordul elő, ha a nagy termés a szomszédé.)

Mégis mi a haszna a Kukorica Termésversenynek?

 1. Mindenki tanul belőle
 2. Az élvonalbeli gazdák megtanulják, hogyan kell egymástól tanulni
 3. Akinek nincs módja részt venni a versenyben, értesül arról, hogy milyen hibridekkel és technológiai megoldásokkal lehet előre lépni a hatékonyság felé
 4. A beszállítók kiváló kezekbe adhatják termékeiket, s a sikeres szereplés hozzájárul a termék piacra juttatásához
 5. A termesztési kultúra fejlődése végül az ország termesztési eredményeinek fejlődésében mutatkozik meg

Vannak még további kérdéseid?

 • Küldd el ide: magyarkukoricaklub@me.com  

 

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

 • Syngenta Kft
 • Euralis Vetőmag Kft
 • Jó Gazda Program®
 • SGS Hungária Kft.
 • Yara Hungária Kft.
 • Agro Napló
 • Dekalb
 • SGS Hungária