Időkép

Fajtakísérleti beszámoló

Vissza

Az elmúlt időszakban meglátogattam a "Gazda" Top20 fajtakísérletek helyszíneit és egy szervezett bemutatóval egybekötve a toxikus csőbetegségekkel szembeni ellenállóságot mesterséges fertőzéssel vizsgáló kiszombori kísérletet. A "Gazda" Top20 kísérletek 3 fő-helyszínén, Dalmandon, Bólyban és Makón egyaránt hiba nélküli, kifogástalan, az évjárati hatásoknak megfelelő volt a kísérletek állapota. A második makói helyszínen a késői éréscsoport 4. ismétlése kiesik az értékelésből, de a fennmaradó rész állapota szintén megfelelő. A toxikus csőbetegségeket vizsgáló kiszombori kísérletben elvégzett mesterséges fertőzés szintén eredményes volt.

Beszámoló

Kórtani és teljesítmény megállapító fajtakísérletek szemléje, Kiszombor, Makó
2020. szeptember 28.

Teljes cikk a mellékletben!

Összefoglalva:

A kiszombori toxikus csőbetegségeket vizsgáló kísérlet szemlére kihelyezett mintáinak tanúsága szerint a fertőzések eredményesek voltak. A hibridek között jól láthatók a különbségek a fertőzésre használt gombafajokra és rasszokra mutatott fogékonyság tekintetében. Jóllehet a fertőződés mértéke az évjárathatás következtében nem kifejezetten erős, az értékelés során a hibridek közötti különbségek várhatóan kirajzolódnak.

A „Gazda” Top20 kísérletek igen kedvező kezdeti fejlődési körülményekről, majd jó szemtelítődési szakaszról tanúskodnak. Az is látszik azonban, hogy az augusztus végétől szeptember második felég tartó, jelentős hőség-periódusokkal is tarkított aszályos időszak ezt a kedvező folyamatot megállította. Az aszályra a hibridek eltérően reagáltak, s az egyéb termés-meghatározó tulajdonságok mellett a szemtelítődési szakasz lerövidülése jelentős terméskülönbségeket eredményezhet. A kibontott csöveken előforduló veszélyes toxint termelő gombabetegségek intő jelül szolgálhatnak a betakarítás felgyorsítására.

Képek

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária