Időkép

Újabb sikeres hétvége

Vissza

Remélem, nem minden versenyterület betakarítás esik ebben a szezonban hét végére! Azért nem bántam meg, hogy...

felvállaltam, s talán dr. Térmeg Jánosnak sem rontottam el a kerti grillsütésre alapozott ebédjét azzal, hogy egy korai telefonhívással kiugrasztottam az ágyból!  A cél mindenesetre nemes volt, mégpedig az, hogy egy Dinnyés határában kijelölt versenyterület azonnali hatállyal végrehajtandó betakarítását ellenõrizzük. A felbujtó az 2009.-ben  országos harmadik, 2010.-ben országos második Papp László volt, aki tudta, hogy korán is hívhat, mert  én is ki szoktam dörzsölni szemembõl az álmot még napkelte elõtt
A jól elõkészített talajon, gyommentes környezetben tenyészõ „jóltáplált” NK Kansas a szárazság, s különösen a szemtelítõdés utolsó szakaszában tapasztalt trópusi forróság ellenére kitett magáért. A gondoskodást 16%-os szemnedvesség tartalom mellett 12 t/ha feletti eredménnyel hálálta meg.
A betakarítás gyorsan zajlott. A „minden harmadik gépalj” módszerrel mért hat és fél hektáros versenyterületbõl alig több, mint 2 hektárt kellett kivágni, s a szerencsésen megválasztott parcellahossz jó összhangot teremtett a sávok kivágása és a tartály telítõdése között. A nagy teljesítményû szállító jármûvek már a tábla szélén várták a termény befogadását, s a gazda korszerû mérleggel ellátott szárítótelepén azonnali fogadásra, mintázásra és szemnedvesség-ellenõrzésre volt lehetõség. Így az ellenõrzõ bizottsági munka valóban a szabályszerûség ellenõrzésére és az adminisztrációra korlátozódhatott.
Azért arra kérjük Papp Lászlót, hogy legközelebb egy kicsit korábban hívjon – na, nem a napszakot értve ezalatt!

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária