Időkép

Csere az élen!

Vissza

Érthetõ, hogy most már egyre érdekesebbek lesznek a hírek, hiszen mind több parcelláról érkeznek adatok.

Az elmúlt napokban minden versenyzõt, aki már betakarította a parcelláját felkerestünk adategyeztetés céljából. Mihelyt visszaérkeznek a válaszok, lehetõség nyílik az eredmények pontosabb áttekintésére.

A legnagyobb 1. és 2. Régióból még alig tudunk beszámolni eredményekrõl, miközben a 4. és 5. régió befejezte.

Eddig a Hajdúságban születtek a legnagyobb, 14 tonna feletti eredmények, s itt született az idei szezon eddigi legnagyobbja, egy 15,78 tonnás termésátlag is.

Néhány fontos tanulság  máris kirajzolódik. 

 Tapasztalhattuk, hogy nem volt könnyû megfelelõ minségû magágyat készíteni a kukorica vetõmagnak, s ez egyenetlen tõállományok kialakulásához vezetett. Szinte mindenütt azt látjuk, hogy a várt teljesítményekhez még éppen a kiesett 10-15%-nyi csõ termése hiányzik. (Idõvel talán az is kiderül, hogy egyéb tényezõk, mint a vetõmag minõsége, a vetõgép és használatának módja, s a vetésidõ is befolyásolhatta-e a tõszám ilyetén alakulását!)

Szinte mindenütt elmaradnak a tavalyi évben elért nagy termések. A növényeken meglátszanak az aszály nyomai - kevesebb sorszám, termékenyületlen csõvégek, szorult vagy kisebb szemek.

Vannak kifejezetten aszályos vidékek is, ahonnan 5-8- tonnás eredményekrõl számolnak be az ellenõrök, s ezeken a tájakon a 10 tonnás termések kivételes gondoskodásról, jó talajállapotról és többnyire kedvezõ vízgazdálkodású talajokról származnak. Itt-ott kiderül, hogy egy-egy kivételesen jókor érkezõ helyi zápor a felelõs a környezetbõl kiemelkedõ termésért.

Szurkolunk a még ezután következõknek, s az eddigi eredmények alapján helyezési esélyesekkel együtt izgulunk, hogy megõrzik-e jelenlegi pozíciójukat!

Azt is tudjuk, hogy sok parcella van még vissza, s rejtõzhetnek meglepetések a következõ hetekben születõ eredmények között!

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária