Időkép

Top20 szemlék 2012. május 24.

Vissza

Iregszemcsét, Dalmandot, Kaposvárt és Pacsát terveztük erre a napra. Az idõjárás kegyes volt hozzánk, mert a "saroglyát" ugyan verte az esõ, de mindegyik kísérlethez sikeresen eljutottunk, s az érkezö zivatarok elõl ki is menekültünk.

Iregszemcsén idejében vetett, egyenletesen kelt, tõszám beállítás utni kísérletet láttunk. A szokásos kezelésen kívül nem igényel külön intézkedést. A dalmandi kísérlet állománya még nagyon fiatal (3 leveles) nem sokkal a gyomirtó pemetezés után. Minthogy eleve terveztek is egy második kezelést, csak azt állapíthattuk meg, hogy a gyomosodást legnagyobb részben a kakaslábfû és a köles okozzák.

Kaposváron szintén megfelelõ volt a kelés egyenletessége és a növényállomány fejlettsége. Anapraforgó árvakelés (nem jelentõs, de "esztétikai" szempontból mégis meg kell említeni. Vegyszeres védekezést terveznek ellene, jóllehet a következõ kultivátorozás és egy kézi kapás "vadászó" átjárás is elegendõ lehet. Itt gondot technikai hibák okoznak. A koraiak elsõ ismétlésében a parcelláik végébõl több helyen hiányzik néhénby növény.

Pacsán már két alkalommal is ledöngölte a talajt az intenzív esõzés. Ha nem lenne benne több kisebb terjedelmû acatfolt, tökéletesen tiszta lenne. Az acaton látszik a vegyszeres kezelés nyoma, de minden valószínûség szerint kézi kapával is be kell avatkozni. Minthogy az acat nagyon gyorsan elvégzi a károsító tevékenységét, a beavatkozást nem szabad halogatni és inkább meg kell ismételni.

 Megjegyzés? a képek détumozésa nem megfelelõ,

 

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária