Időkép

Ki mint vet... Vetőnap, 2017

Vissza

Az első napon, május 2-án mindent sikerült végrehajtani, amit elterveztünk. Megérkeztek a vetőgépek, a Dalmand Zrt. munkatársai előkészítették a vetőmagot és a talajfertőtlenítő szert, megjavították az utat, hogy majd az autóbuszok zökkenőmentesen szállíthassák az érkező látogatókat, Kiásták a talajmintagödröt, előkészítették a vendégek fogadására kijlölt helyet - összegyőjtötték a letört gallyakat, manikűrözték és csinosra nyírták az útszéli bokrokat.

Verőfényben kezdtük a munkát, pedig még az úton Szilfáspuszta felé - Nagykónyinál - csepergő eső és párásság kísért bennünket. 

Először is vegyük sorra a nevezőket: Szilvási János Tempo 8-as - már jól bejáratott, és a dalmand Zrt. 12 soros még hibátlan gyári festésű John Deere vetőgépe a Magyar Kukorica Klub felhívásra jelentkeztek. Ők a Kukorica Termésvesenyek rendszeres résztvevői. A gépgyártók és gépkereskedők közül a Kuhncenter Kft. a Kuhn Maxima 2 TS 950 8 soros, az Austro Diesel GmbH a Massey-Ferguson 9108 típusú 8 soros, a Kverneland Magyarország Kft. az Optima 6 soros és a Vaderstad Magyarország Kft. a legújabb Tempo F 6 soros géppel nevezett a versenyre és vetési bemutatóra.

Mindegyik versenyző két parcella elvetésére kapott lehetőséget. Az első parcellát kötelező előírások szerint kellett elvetni (prospektus szerinti munkasebesség, 80000 kivetett mag, 6 cm vetésmélység), a másik parcella evetéséhez a gépet indító stáb maga határozhatta meg a beállításokat (a sebességet ebben az esetben is a prospektus értékekhez kellett állítani. 

A kézi ellenőrzés a vetésmélységre terjedt ki, amelyet kis eltérésekkel 5 cm körül teljesített mindegyik egység. (A mélység ellenőzrését Bukovics Zsolt, Kukorica Termésverseny ellenőr végezte.) A kivetett magszámra, tőtáv-egyenletességre és kettőzésre vonatkozó adatokat a vetőegységek monitorai szolgáltatták.

Látványos volt - "tanítani kellene a technikát" - ahogy Braun János a Zrt. ágazatvezetője ellenőrizte a vetést. Erre a célra kialakított kaparójával impozáns gyorsasággal találta meg az elvetett magokat anélkül, hogy helyükből elmozdította volna őket. A magsor felett végigfektetett méterrúd aztán pontosan jelölte a magok helyzetét, s támpontot adott a hektáronként kivetett magmennyiség becslésére.

Május 3-án ár nem volt ilyen napfényes a heyzet! Esőre fordult, s már reggel eldőlt, hogy nem tujuk munka közben bemutatni a vetőgépeket, Azért, hogy a bemutató látvány része ne maradjon el, felsorakoztattuk őket, a konferenciasátorral szemben. Itt sorakozott fel at egyébként nem tervezett bemutató vetést végző parcellavetőgép is, amely a Top20 kísérletek zömét is veti. 

Hagyományainkhoz hűen a programot a kelés és a növényállomány megfigyelésével folytatjuk, végül betakarítással zárjuk.

A Galéria képei itt tekinthetők meg!

Képek

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária