Időkép

Az elmúlt héten jól haladtunk

Vissza

A kedvező időjárásnak köszönhetően jól haladt előre a IX. Kukorica Termésverseny parcelláinak betakarítása. Beérkeztek a Top20 kíséretek utolsó adatai is,

lendületet vehet az adatfeldolgozás, értékelés. 

A termésverseny parcellák termésére a szélsőségek voltak jellemzők. A Hajdúságban és  észak-keleten jelentős, 14-15 tonnás "trófeák" hulltak, míg Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyékben a 10 tonna feletti eredmény már ritkaság számba ment. 

A Top20 kisparcellás fajtakísérletek eredményei is hasonló eloszlásúak. A két, egymáshoz legközelebbi erdmény egymástól mintegy 500 kilomterre, az ausztriai Sankt Kind gyönyörű patakvölgyében és Újkígyóson, Békéscsaba mellett született.

Betakarítottuk a Vetőnapon, május 2-án elvetett parcellákat is. A mellékelt értékelő szerint nem igazolódott sokak aggodalma, hogy május 2-án már túl késő kukoricát vetni. A szakmai közfelfogás egyébként április 20 és május 5 közé teszi azt az időszakot, amely a kukorica vetésére legmegfelelőbb. Ez nem jelenti azt, hogy akár a korábbi, akár a későbbi vetés ne lenne/lehetne sikeres, vagy azt, hogy e két dátum közötti vetés garantálja a sikert. Mindössze a siker és a kockázatok bekövetkezési valószínűségéről van szó! A vetésidő-vetésélység parcellák eredmánye azt mutatja, hogy 2017-ben a május 2-i időpont Szilfáspusztán (!) még az optimális tartományon belül volt. Az adatok értékelése folyamatban van.

Letölthető fájlok

Vissza

Hozzászólások

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária