Időkép

Galéria

Vissza

Tartottuk magunkat a "főszabályhoz", de most kultúrával kezdtünk, és ipari programmal zártunk. Na persze, a repülőgép gyártás első hallásra nem tartozik közvetlenül a mezőgazdaság közvetlen érdekeltségi körébe, de, ha belegondolunk, egyáltalán nem közömbös - például mi is repülővel érkeztünk Franciaországba, egy számunkra különösen működő mezőgazdaság tanulmányozására.

A Monet kertjének látogatását egyfajta időkitöltőnek szántuk, mert hét végén érkeztünk, és nem akadt fogadó gazdaság, aki így hét végén magyar gazdákkal szerette volna tölteni az idejét. Mondanom sem kell, hogy nem azért választottuk Monet kertjét, mert azt gondoltuk volna, hogy ha nincs szántó, kert is jó lesz. Monet a nem egészen egy  hektáros kertjét kizárólag azért építette, hogy aztán, amit létrehozott, lefesse - szóval afféle Múzsát hozott létre magának. Megvallom, magamnak is furcsa volt ez a viszonyulás a művészethez, de Monet híres lett tőle - nem is akármennyire. Lehet, nem is gondolta, hogy a kert nem csak neki és a képkereskedőknek hozott csillagászati jövedelmet, hanem a kicsinyke falunak is, ahol alkotott. Ma valószínűleg az egy négyzetméterre eső jövedelem szempontjából a világ legjövedelmezőbb kertje lehet.

Számunkra lenyűgöző szakmai és kulturális élmény volt Rouen is. A Le Havre-tól légvonalban mintegy 80 km-re fekvő szárazföldi-tengeri kikötő nagyon fontos szerepet tölt be a Francia szárazföld és az európai kontinens többi országa között, mert ide fel tudnak jutni a mélymerülésű tengerjáró hajók, átrakás nélküli ki- és berakodási lehetőséggel. Kiemelkedő fontosságú feladata a Párizsi-medence gabonatermésének tengeri utakra juttatása. A város történelméhez tartozik Jeanne d' Arc megkínzatása és kivégzése (fő vád volt ellene, hogy harcosként férfi ruhát viselt).

Párizsban a Coop de France (Szövetkezetek Szövetségi központja)-nál tájékozódtunka a francia mezőgazdaság szerkezetésről, szerveződésének felépítéséről, a szövetkezetek működéséről, amit azután vidéki látogatásaink során részleteiben is megtapasztaltunk (EURALIS, Mais Adour). Fontos lépések voltak még az ARVALIS, az AGPM és a MaizEurope működésének tanulmányozása.

A Galériában látható képeket Daniel Bourgine, Siraticza Rebeka, Szieberth Dénes, és mások szerezték. 

Végül az Airbus-nál kötöttünk ki (Toulouse), s a gyár meglátogatása (a méretek és a szervezettség megcsodálása után hazarepültünk.

Vissza
  • Syngenta Kft
  • Jó Gazda Program®
  • SGS Hungária Kft.
  • Yara Hungária Kft.
  • Agro Napló
  • SGS Hungária